Feeria smaków i kolorów, czyli sałatka grecka.

Sałatka po grecku to najpopularniejsze greckie danie, które można dostać nie tylko w greckich tawernach, ale i w każdej polskiej restauracji. Jak duże jest nasze zdziwienie, gdy podczas wakacji dostajemy talerz wyglądający nieco inaczej niż nasze dotychczasowe wyobrażenie. 


Zacznijmy od początku. Sałatka grecka, czyli horiatiki (gr. χωριάτικη) to po prostu sałatka wiejska. Ma być szybka, prosta, sycąca a przy tym smaczna. Nie jest to trudne, gdy ma się pod ręką pyszne warzywa wyhodowane w greckim słońcu. Dodajmy do tego plaster fety, kilka oliwek Kalamata, grecką oliwę i szczyptę oregano. Koniec. Można oddać się rozkoszy smaku.  
Dla ułatwienia poniżej szczegółowy przepis, a nawet filmik. Od samego patrzenia leci ślinka. 

Podstawowa zasada: w sałatce greckiej nie znajdziecie sałaty, ani tym bardziej kapusty pekińskiej.  

Składniki na 1 porcję: 
  • 2 dojrzałe pomidory lub garść pomidorków koktajlowych  
  • 1 ogórek  
  • 1 zielona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 10 oliwek kalamata 
  • 1 łyżka kaparów 
  • 1 plaster fety (ok. 150 gram) 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • Sól 
  • oregano 

Przepis: 
1.Cebulę kroimy w piórka, zalewamy 1 szklanką wody z dodatkiem szczypty soli i octu. Odstawiamy na 15 minut. 
2. Pomidory, ogórki i paprykę kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy do salaterki. 
3. Dodajemy odsączoną cebulę, kapary i oliwki. 
4. Na wierzch układamy plaster fety. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy szczyptą oregano. Opcjonalnie można skropić odrobiną octu winnego lub sokiem z połówki cytryny i dodać świeże oregano lub bazylię. 
5. Gotowe! 

Najpyszniejsze w tej sałatce jest to, co zostaje na koniec, czyli oliwa z oliwek z sokiem z warzyw. Po zjedzeniu sałatki, maczamy w niej kawałki chleba. Pychota! 

A tutaj, filmik instruktażowy. Przenosimy się do Grecji i... smacznego! 




Komentarze